LinQer – Conforming IT

Wat is Digital Health ?

Bekijk alle actualiteiten • Blog
Wat is Digital Health ?

Digital Health is een vakgebied die volop in beweging is. We schetsen wat Digital Health is, en wat we rondom Digital Health kunnen verwachten.

Wat is Digital Health ?

Digital Health is een verzamelterm voor meerdere onderwerpen. Voorbeelden zijn mobile health (mHealth), health information technology (IT), wearable devices, telehealth, telemedicine, en personalized medicine.

Digital Health heeft een verandering in de gezondheidszorg veroorzaakt. De COVID19 crises heeft de adoptie van Digital Health versneld. In 2022 heeft Digital Health voor het ondersteunen van hybride zorg een prominente plek gekregen in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid vormen hierbij de belangrijkste pijlers. Zodat patienten de mogelijkheid krijgen om Digital Health te ontvangen.

Het leveren van Digital Health is mogelijk door gebruik te maken van mobiele medische apps, van software die de klinische beslissingen ondersteunen die artsen elke dag nemen, van Artificial Intelligence, en van consumenten technologieën zoals wearables, apps of fitness trackers. Digital Health omvat een breed scala aan toepassingen. Van toepassingen voor het algemeen welzijn tot toepassingen als medisch hulpmiddel.

Wat zijn de voordelen van Digital Health ?

Digital Health biedt kansen om medische resultaten te verbeteren en de efficiëntie te vergroten.

 • Het geeft de patiënt meer controle over zijn gezondheid.
 • Het stelt consumenten in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over hun eigen gezondheid.
 • Het geeft de zorgverlener een holistisch beeld van de gezondheid van de patiënt door toegang tot gegevens.
 • En het biedt nieuwe opties voor het faciliteren van preventie, vroege diagnose van ziekten en het beheer van chronische aandoeningen buiten de traditionele muren van zorgaanbieders.

Aanbieders en andere belanghebbenden gebruiken digitale gezondheidstechnologieën om:

 • Inefficiënties te verminderen,
 • Toegang tot de zorg te verbeteren,
 • Kosten te verlagen,
 • Kwaliteit te verhogen, en
 • Geneesmiddelen persoonlijker te maken voor patiënten.

Patiënten en consumenten kunnen Digital Health gebruiken om hun gezondheid en welzijn beter te beheren en te volgen. Om te communiceren met zorgverleners, en voor toegang tot informatie.

Wat kunnen we verwachten rondom Digital Health?

Er zijn twee bewegingen zichtbaar.

 • Veel medische hulpmiddelen kunnen nu verbinding maken met en communiceren met andere hulpmiddelen of zorgsystemen. Door digitale technologie is er een convergentie zichtbaar van medische hulpmiddelen met connectiviteit en consumententechnologie. Hulpmiddelen worden bijgewerkt om digitale technologieën, zoals Artificial Intelligence, toe te voegen.
 • Er worden door de inzet van nieuwe digitale technologieën nieuwe soorten medische hulpmiddelen ontwikkelt. Bijvoorbeeld Medische apps die gebruik maken van Artificial Intelligence.

Samenvattend is te zien dat Digital Health een vakgebied is die volop in beweging is.