LinQer – Conforming IT

Threat Intelligence: Hoe bescherm je jouw organisatie met de juiste informatie?

Bekijk alle actualiteiten • Blog
Threat Intelligence: Hoe bescherm je jouw zorgorganisatie met de juiste informatie?

“Hoe pas je Threat Intelligence toe in een zorgorganisatie?” Die vraag krijg ik vaak als auditor en adviseur. Omdat het zo’n belangrijk onderwerp is, deel ik graag hoe je dreigingsinformatie makkelijk kunt toepassen binnen jouw organisatie.

Threat Intelligence is een nieuwe maatregel in de ISO 27001:2022. Waarom? Omdat cyberdreigingen zich razendsnel ontwikkelen. Vooral in de zorg, waar gewerkt wordt met gevoelige gegevens, is het belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van wat er speelt. Daardoor kun je de risico’s verkleinen.

Waarom is dit belangrijk?

Als zorgorganisatie werk je met veel gevoelige gegevens, zoals medische dossiers en persoonlijke informatie. Helaas zijn dit precies de gegevens waar cybercriminelen op uit zijn. Dit maakt jouw organisatie een interessant doelwit.

Met Threat Intelligence blijf je een stap voor. Omdat je inzicht hebt in nieuwe en opkomende cyberdreigingen, kun je tijdig actie ondernemen. Zo kun je problemen voorkomen.

Hoe pak je dit aan?

Het integreren van Threat Intelligence hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hieronder staan een paar simpele stappen die je kunt volgen:

  1. Dreigingslagen. Threat Intelligence is er op drie niveaus:
    • Strategisch: Grote lijnen over nieuwe dreigingstrends.
    • Tactisch: Info over methoden en tools die aanvallers gebruiken.
    • Operationeel: Specifieke details van huidige aanvallen, zoals technische indicatoren.
  2. Proces voor informatieverzameling
    Zet een proces op voor informatieverzameling. Zodat je de stappen elke keer kan herhalen. Begin met duidelijke doelen, benoem goede bronnen, verzamel en analyseer info. Deel de resultaten binnen je team en organisatie.
  3. Verzamel betrouwbare dreigingsinformatie
    Begin gestructureerd met verzamelen. Er zijn verschillende bronnen die je hierbij kunnen helpen. Denk aan NCSC, Z-CERT en NCTV. Ze geven je inzicht in relevante dreigingen voor de zorg.
  4. Werk je risicoanalyses bij
    Heb je nieuwe info? Werk dan periodiek je risicoanalyses bij.
  5. Neem direct maatregelen
    Heb je een nieuwe dreiging ontdekt? Neem dan actie. Dat kan betekenen dat je je systemen bijwerkt, de toegangscontroles aanpast of je medewerkers extra awareness geeft.
  6. Monitor en evalueer regelmatig
    Controleer regelmatig of de genomen maatregelen nog steeds effectief zijn. Maak hierbij gebruik van monitoringtools en voer periodiek evaluaties uit om te zien of er verbeteringen nodig zijn.
  7. Deel je kennis
    Door dreigingsinformatie te delen met andere organisaties in de zorgsector, help je de hele sector te beschermen.

Waar let een auditor op?

  • Zijn de risicoanalyses actueel? Check of je de nieuwste dreigingsinformatie hebt meegenomen in je risicoanalyses. Dit laat zien dat je er actief mee bezig bent.
  • Gebruik je betrouwbare bronnen? Het is belangrijk dat je betrouwbare informatiebronnen gebruikt, zoals NCSC en Z-CERT.
  • Zijn er concrete maatregelen genomen? Kijk of er echt actie is ondernomen naar aanleiding van de dreigingsinformatie. Bijvoorbeeld een systeemupdate.
  • Is alles goed gedocumenteerd? Zorg ervoor dat je alles vastlegt, zoals logboeken en risicomanagementrapporten. Dit maakt het auditproces een stuk soepeler.

Conclusie

Threat Intelligence is een must in de zorg. Het helpt je om snel in te spelen op nieuwe dreigingen en de veiligheid van je patiëntgegevens te waarborgen. Hulp nodig bij de implementatie? Neem gerust contact met me op!