LinQer – Conforming IT

Risico analyse

Bekijk alle actualiteiten • Blog
Risico-analyse-volgens-NIS2

De NIS2 vereist dat organisaties een gedegen risicoanalyse uitvoeren. Hiermee brengen zij de belangrijkste risico’s voor hun netwerk- en informatiesystemen in kaart en treffen zij passende beveiligingsmaatregelen. Deze analyses moeten regelmatig worden bijgewerkt en afgestemd op de specifieke dreigingen en kwetsbaarheden waarmee een organisatie te maken kan krijgen.

Advies van het Digital Trust Center

Het Digital Trust Center (DTC) adviseert organisaties om;

  • Een holistische aanpak te hanteren. Combineer technische, organisatorische, menselijke en externe factoren in de risicoanalyse.
  • Gebruik te maken van erkende frameworks. Bijvoorbeeld ISO 31000 of CRAMM, om een gestructureerd en consistent proces te garanderen.
  • Continu te monitoren en evalueren. Zorg dat de geïmplementeerde maatregelen effectief blijven tegen veranderende dreigingen.
  • Samenwerking binnen de sector te stimuleren. Deel inzichten en strategieën om risico’s beter te beheersen en de sector als geheel te versterken.

Omdat de NIS2 nog niet is uitgewerkt in de Cyberbeveiligingswet, zijn deze adviezen gebaseerd op wat gangbaar is in de cybersecuritypraktijk.

Wat extra is ten opzichte van ISO27001:2022

Hoewel ISO27001:2022 risico analyse behandelt, heeft het DTC de volgende aanbevelingen.

  • Regelmatige updates en afstemming op sectorale risico’s. NIS2 legt meer nadruk op samenwerking binnen de sector en continue updates, terwijl ISO27001 zich richt op periodieke beoordelingen.
  • Aanmoediging van sectorale samenwerking. Door risico’s en strategieën te delen, versterken organisaties gezamenlijk hun weerbaarheid.
  • Striktere monitoring van risicomaatregelen. NIS2 schrijft een continue beoordeling en aanpassing van maatregelen voor om nieuwe dreigingen adequaat te beheersen.

Vier praktische stappen

Hier zijn vier praktische stappen. Deze zijn gebaseerd op de aanbevelingen van het DTC.

  1. Inventariseer kritieke systemen en processen. Maak een overzicht van cruciale netwerk- en informatiesystemen, inclusief organisatorische processen.
  2. Voer een risicoanalyse uit volgens een framework. Gebruik erkende frameworks, zoals ISO 31000, om dreigingen, kwetsbaarheden en hun impact te analyseren.
  3. Stel beveiligingsmaatregelen vast en implementeer deze. Zorg dat maatregelen up-to-date blijven en afgestemd zijn op de nieuwste dreigingen.
  4. Monitor en werk continu bij. Blijf beveiligingsmaatregelen evalueren en aanpassen. Werk samen binnen de sector om best practices te delen.

Conclusie

Het advies van het Digital Trust Center helpt organisaties om risicoanalyses uit te voeren. Deze aanpak zorgt ervoor dat dreigingen proactief worden geïdentificeerd en aangepakt, waardoor netwerken en informatiesystemen beter beschermd zijn.

Begin vandaag nog met een risicoanalyse die voldoet aan NIS2. Bezoek de website van het DTC voor praktische hulpmiddelen en ondersteuning.